BIOBESÖKET PÅVERKAS INTE AV SYNTOLKNING

Många tror att syn- och teckenspråkstolkning är samma sak. Det är det INTE.

Teckenspråkstolken står framför sin publik, så alla kan se vad denne tecknar med händerna och i bland gestaltar med kroppen. Detta för att som inte hör så bra skall ha möjlighet att följa med i filmen. Oftast arbetar de i par för att stödja och byta av varandra.
Syntolken syns och märks inte. Denne är någonstans där den inte stör publiken. Syntolken arbetar ensam under hela filmen. I en mikrofon talar syntolken tyst till de biobesökare som har lånat mottagare och som behöver hjälp med att förstå det som visas på bioduken. På så sätt kan både den seende publiken och de med synnedsättning få samma upplevelse av besöket.

Under Den tillgängliga filmfestivalen BLICK är alla välkomna att besöka Bio Roy. Inför varje visningen kan det ske intressanta samtal. Dessutom berättar vi hur det går till för de som vill låna mottagare av oss. Sedan några år kommer fler och fler filmer förses med inspelad syntolkning, som man kan del av via sin smartphone. Under BLICK kommer någon film vara förberedd på detta sätt. De som inte har smartphone får, utan kostnad, låna mottagare av festivalens foajépersonal.

OM SYNTOLKNING NU OCH VARFÖR FILMFESTIVALEN BLICK

Den tillgängliga BLICK Filmfestival arrangeras av Syntolkning Nu i Sverige. Vi befinner oss på Hisingen, närmare bestämt i samma lokaler som Gothenburg Filmstudios, Polstjärnegatan 12B.

För tredje året i rad kommer BLICK Filmfestival äga rum på Bio Roy. Biografen är belägen nästan högst upp på Göteborgs paradgata, Kungsportsavenyn, alldeles mitt emot vårt festival hotell, Elite Park Avenue.

Den första BLICK Filmfestival i november 2012 var den första i sitt slag i Norden. En filmfestival där publiken kunde ta del av alla filmer genom livesyntolkning. Festivalen är inspirerad bl.a. av en fransk filmfestival, Festival de l’Audiovision Valentin Haüy som också den  gett synskadade och övrig publik möjligheten att upptäcka nya och gamla filmer som är syntolkade.

Det första året hade vi förmånen att förhandsvisa filmen  ARGO, som senare vann en Oscar.  Vi visade även den sista filmen om Roland Hassel och Palmemordet. För barnen syntolkades en katt i Paris. Dansfilmen om Pina Bausch var mycket uppskattad. Den visades som en ordinarie Bio Roy film och delar av den seende publiken blev avundsjuka på de synsvaga som fick lyssna på den beskrivande syntolkningen.
Kommer ni ihåg

2012 då vi visade den allra första BLICK Filmfestival följande filmer, Hassel, Bröllop i Italien, Äta sova dö, E.T., Call Girl, Bröllop i Italien, ARGO, En katt i Paris samt PINA.

Det första året hade vi mindre samtal i Bio Roys salong. Niklas Karlsson talade bland annat med Thomas Runfors från SF Bio samt Lisa Wacklin från Svenska Filminstitutet (SFI). Det var en frågor och svar kring hur tillgänglig en film och biografen skall vara. Samtalet aktualiserades av det uppdrag som SFI samt Post- och Telestyrelsen tidigare fått. Festivalen passade också på att visa några live syntolkade kortfilmer.

Vi hoppades kunna göra BLICK Filmfestival till en årligen återkommande begivenhet – för att alla människor, även de med sämre syn bör få ta del av magin med film på bio och det är väldigt givande kunna ge dem en helg av syntolkad film, ett sammanhang att uppleva just gemenskap och där fokus inte är satt på hindren för detta som ofta annars.

Året därpå ägde den andra BLICK Filmfestival rum. Även denna gång i november.
Här visades filmen Återträffen samt två delar från TV-serien Äkta människor, båda dessa med inspelade syntolkningar.
För barnen blev det filmen Turbo som live-syntolkades. Flera seminarier, vilka videofilmades, ägde rum på Park Hotell. Med deltagare även från Portogal, Finland och USA. Dessa seminarier finns kvar på Youtube.

2013 visade BLICK följande filmer,
Mig äger ingen, Återträffen, Philomena, Bröderna Lejonhjärta, The Summit, TURBO, Äkta människor, säsong II del 1-2 samt The Butler.

Nu är det dags för den tredje BLICK Filmfestival. Det har gått några år och efterfrågan har funnits men vi har helt enkelt inte haft någon möjlighet, förrän nu. I och med Leva och Fungera mässan i  Göteborg har vi också tänkt om och tänker framåt. Vi vill göra BLICK i Göteborg till en biennal. Planerar att återkomma närmast 2019 och 2021. Just 2021 är lite speciellt då det är Göteborgs 400-års jubileum. Om allt detta får vi återkomma till.
Nu har vi fullt fokus på att planera Den Tillgängliga Filmfestivalen BLICK. Redan nu kan här avslöjas att vi kommer syntolka en direktsändning från Bolsjojteatern.